sākums

Marinēti gurķi

 

Gurķu marinēšana patiesībā ir vienkārša, bet atkal ir sīkumi, kas atšķir labu marinēšanu no "tjap-ļjap gatavs"

Pirmā lieta ko parasti "aizmirst pieminēt", lai gurķis būtu stingrs un kraukšķīgs tas ir jānomērcē "uz nakti" ūdenī

kur fiška to darīt ?

fiška ir tur, ka gurķis ir "no gaisīgām šūnām" veidots un peld ūdenī - ja to iebāzīs "pa taisno" burkā un lies verdošu marinādi pāri tā šūnas "sarausies", zaudēs apjomu un gurķis paliks čokurains kā pipuks pēc peldes aukstā ūdenī ...

"pa nakti" mērcējoties gurķi lēnām "sasūks ūdeni" sevī kļūstot ievērojami smagāki.

Tieši nomērcēti gurķi dos to "īsto kraukšķi" !

tagad atkāpe ...

lai marinētie gurķi saglabātos mēnešiem tie obligāti ir jāpasterizē, tobiš jānokauj burkā visi "ļaunie baciļi"

kā to izdarīt te metodes ir trejas :

viena ir "laistīšanās" metode - kad pārlejam karstu marinādi burkās pāri gurķiem, pagaidam kad atdziest, lejam marinādi atpakaļ grāpī, uzvāram atkal un lejam atkal - un šādi trejas reizes ...

otra ir pasterizēšana ūdens peldē, kad toverī ar "plakanu pakaļu" ieklāj dvieli, saliek burkas, pielej ūdeni tā "līdz burku kaklam" un lēnām karsē ...

trešā ir visvienkāršākā - pasterizēt burkas cepenē kurā ir iespēja iestatīt 80C ...

gatavojamies marinēšanai ...

marinādes bāzi veidos trejas lietas :

etiķis - te noder jiptīgā esence

cukurs - da visparastākais

sāls - skatamies lai "ir tīra" bez nekādām joda un citām pārgudrībām piešpricēm

 

savukārt garšvielas jau "karājas no katra garšas"

klasika protamistiski ir dilles + upeņu lapas + laurulapa + pipars + ķiploks

bet man , ja godīgi, tuvāka ir tāda skandināviski/vāciskā saldasā versija

dilles + čillī + kadiķogas + sinepju sēklas + ķiploks

 

bet te nu fantāziju var lidināt katrs kā vien grib un vienu burku taisīt "tādu" otru "šitādu" vienu bērniem otru riktīgiem ugunsrijējiem

Marinēti gurķi

Liekam burkās sev tīkamo garšvielu salikumu

es liku kārtīgu bunti ar dillēm, bet noplēsu to smaržīgos galiņus, resnos kātus atstāju - skaitās jau, ka var marinēt "ar visiem kātiem", bet man tas kaučkā nepatīk ...

un liku "sev tīkamo" : ķiplokdaivu, kadiķa ogas, sinepju sēklas, melnos piparu graudus un riktīgi čilī piparus

eksperimentējam paši kā nu vien vēlamies ...

te jau ir tas marinēšanas trakuma spēks, ka tiek izveidots kaučkas galīgi ne_tā_kā_veikalā_nopērkams

Lejam karoti esences, ja izmanto "laistīšanas" pasterizēšanas metodi, tad jēgas no tā nav - etiķi pievienojam "kopējam virumam", bet es pasterizēšu cepenē + man patīk, ka visur burkās ir "vienāds skābums"  

Bāžam gurķus burkās es pēdējos divus gurķus kas "palika pāri" sagraizīju un vēl "pa šķirbām" sabāzīju tā, lai tiešām burkas ir pilnas ...

 

 

 

Marinēti gurķi

 

 

 

Gurķu burkas ir gatavas marinādes uzņemšanai ...

 

 

 

Marinēti gurķi

 

 

 

Ņemam to pašu ūdeni kurā gurķi ir mērcējušies un liekam uz uguns ...tā ir otra labas marinēšanas fiška, ka ne grams no "gurķa smeķa" nepazūd,
šis pac "pēc gurķa" smaržojošais ūdens arī taps marinādē izmantots ...piemetam pārpalikušos diļļu stumbeņus - tie ar savu aromu dos un beram apmēram uz trejiem litriem šķidruma glāzi ar cukuru

 

 

Marinēti gurķi

 

divas ēdamkarotes ar kaudzi sāls ...proporcijas visnotaļ "uz katra garšu", bet man patīk, kad cukura tā izteikti vairāk iraida ...

 

Marinēti gurķi

 

Sagaidam "burbuli" ...

 

Marinēti gurķi

 

lēnām lejam burkās marinādi - daram to nesteidzīgi, jo burku stikls "var sasprāgt" un būs "dirsā darbs un materiāli" ...

 

Marinēti gurķi

 

Pielejam burkas ar marinādi pilnas un liekam pāri novārītos vākus - bet neaizgriežam !

 

Marinēti gurķi

 

Liekam burkas jau laicīgi 80C iesildītā cepenē uz minūtēm 20-30
te saka, ka jānoķer mirklis, kad gurķi zaudē savu "košo zaļuma toni" un kļūst tādi kā "blāvāki",
bet patiesībā liekam uz pusstundu un nekļūdīsies ...

tad cepeni izslēdzam, velkam virtuves cimdus, karstās burkas aizgriežam un liekam ar kājām gaisā atpakaļ cepenē lai "uz atlikušā siltuma" mierīgi pāris stundās atdziest ...
kamdēļ griežu riņķī ?
vienkāršī tā var redzēt vāks ir riktīgi aizgriezies vai nē - ar virtuves dūraiņiem rokās to grūti nokontrolēt ...

 

Marinēti gurķi

 

Burku ierinda ar kraukšķīgiem gurķiem ziemai ir gatava ...
un kas pats galvenais - šamās ir tik labi pasterizētas,
ka neprasa "pagrabu" vai bezizmēra ledusskapi, kas ir īpaši svarīgi pilsētbērniem

 

Marinēti gurķi

Laistīšanas metodes:

Vajag (1.variants):

на 1 литр воды:

1,5 ст.ложки соли

3 ст.л. сахара

10-12 ложек 9% уксуса на 3-х литровую банку.

1. Лавровый лист, душистый перец, гвоздику, репчатый лук (кольцами), укроп уложить на дно банки, далее огурцы.

2. Подготовленные огурцы в банках залить кипятком, остудить до теплого состояния, слить, добавить сахар и соль в расчете на 1 л.воды, вскипятить снова, залить огурцы и закатать.

Уксус добавлять в банку перед второй заливкой!

 

Vajag (2.variants):

Lietotāja Азбука вкусных рецептов. Идеи/рукоделие/здоровье attēls.

·      1морковь

·      2 луковицы

·      1 головка чеснока

·      по 1 листочку хрена, смородины, вишни, лаврушки,зонтик укропа

·      горошки черного перца

1. Уложить на дно 3-х литровой банки морковь разрезанную на 4 части и все вышеперечисленные ингридиенты.

2. Уложить огурцы, залить горячей кипяченой водой на 15 мин. Воду слить. Добавить в нее:

- 5 ч.л.соли

- 10 ч.л.сахара

- 100г. столового уксуса.

3. Воду со специями вскипятить еще раз залить в банку. Закатать.